Bergenseren, nordlendingen og sørlendingen

Bergenser (fra ty. "biergenser", som betyr "ølgenser) er en av Norges mange nasjonaldrakter. Bergenseren (Norvegicus Rex) er ett patterdyr generelt ansett som en krysning mellom Chuck Norris og en urgammel og ukjent stamme amazoner som lever gjemt ett eller annet sted under puddefjordsbroen. 

En nyfødt bergenser kan gjenkjennes på brannskjerfet eller det rosa pannebåndet (stor sannsynlighet for at denne ungen da er født i Åsane) som er medfødt, avhengig av hvem foreldrene er og hvor de kommer fra. Disse får den unge bergenseren tilbake i konfirmasjonen. Det er ikke kjent hvordan bergensere formerer seg, men det hersker en sterk mistanke om at de hekker på Brann stadion og legger egg på ulriken. 


Historie
Bergenseren ble introdusert for resten av det norske folk først i 1678 av den danske kongen Fredrik Christian Fredrik XVØ som et ledd i en reklamekampanje for Tuborg rettet mot Norge. For å lokke det edruelige norske folk inn i alkoholens klamme klør, fikk hver person som kjøpte en flaske Tuborg en bergenser med på kjøpet. Dette ble en umiddelbar suksess, og hver nordmann kledte seg snart i flere lag med bergensere. Flere tusen døde av overoppheting som følge av dette.

Da Norge gjorde det slutt med Danmark for å innlede et flyktig forhold til Sverige, ble bergenseren forbudt, og alle bergensere ble fraktet til et lager på Vestlandet kalt Bergen. Til dags dato har dette forbudet ikke vært opphevet.

He-Man Friele forsøkte en gang å innføre kaffe-genseren, uten noen særlig suksess.


Kuriositeter om bergensere

Bergensere er ikke en religion eller en klubb. Så du kan ikke melde deg inn. Bergensere er den eneste norske rasen som ikke drar til Sverige for å kjøpe sprit, tobakk og snus.

Nei, vi sier ikke noe om puddefjordsamazonene under brua, de er bare til vårt eget forbruk.

Kniksen er den mest kjente bergenseren som har levd. Han erobret Romerriket på egen hånd men lot være å plyndre det da han ikke kunne finne ett eneste sted som hadde en skikkelig halvliter. Han dro deretter til Storbritannia som hadde plenty med store halvlitere (0,5678 liter). Dette ville komme tl å bli ett populært turiststed for Bergenske vikinger fremover.

 

Nordlending

En typisk nordlending:

Nordlending (Lat: Homo Sapiens Arcticus), også kjent som nordleiing grunnet at de konstant klager over været uansett om det er regn, sludd, snø eller haglvær. Det er kun personer fra Nordland som regnes som nordlending i tillegg til de andre nordlendingene.

Språk og kultur

Språket til nordlendingen er ofte uforståelig for søringer grunnet all bannskapen og bruken av uforståelige enevokaler som Æ eller Å. Å er faktisk også et sted i Nordland, helt ytterst på en folketom øy. Stedsnavnet påpeker at en nordlending er ikke særlig kreativ av seg, heller ofte tullete. Noe søringer kaller for kunstnere. Det finnes en del Nordlendinger som kaller seg for musikere. Mange andre ser på dem som umusikalske.

Nordlendingen er glad i festing og drikking i henhold til Norges ulover. Da gjerne av såkalt flytende væske som kalles for Heimbrent, et lett antennelig middel som ofte har resultert i at mange nordlendinger har blitt blinde av å drikke dette.

Enda en type nordlending.
En spesiell variant av nordlendingen er Bodøværingen. Bodøværingene er kjent for å være helt tom i nøtta. Kikker du inn i øret på en Bodøværing, så kan man se tvers igjennom den såkalte øretunnelen. Dette fenomen benyttet Roald Amundsen seg av på en genial måte. Han monterte en linse i hvert øre på en Bodøværing, og benyttet han som kikkert på sin ferd mot sørpolen. Dette var den første såkalte selvdrevede kikkert, som senere ble svært poppulært i det norske forsvar, på linje med selvdrevet artilleri. Denne bruk av Bodøværinger går ut på at man bruker øregangen som utskytningsrør for granater, en såkalt selvdrevet 155mm felthaubitser. Av samme årsak er Bodøværingene svært populær i bombekastertroppene. Det meldes at en del av Bodøværingene som har opptrådt i disse rollene, i ettertid lider av tinnitus.

En annen type nordlending.
Øretunnelen fører imidlertid til et nokså plagsomt naturfenomen. Når det blåser som verst i Bodø (noe det som oftest gjør) blåser vinden tvers igjennom øretunnelen, og det oppstår en skingrende, og for omgivelsene plagsom plystrelyd, såkalt ekstern tinnitus. For å unngå denne gjennomtrekken i topplokket bruker de fleste bodøværingene ørevarmere til daglig.

Den tanketomhet som kjennetegner Bodøværingene har ført til en total mangel på humoristisk sans, spesielt når det gjelder sjangerne sarkasme og ironi. Det mennesker fra andre steder kaller god humor, tar Bodøværingene som en personlig fornærmelse mot seg og sin by. Bodøværingenes reaksjon på denne teksten er et godt eksempel på denne egenskap.

Bodøværingene er svært stolte av sin øretunnel. De har derfor reist et gigantisk monument: Torghatten, for å sikre at Bodøværingenes fysiske attributt ikke blir glemt.

Andre nordlendinger
En nordlending må for all del ikke blandes med tromsing eller finnmarking (les same). Nordlendingene blir veldig forbannet over dette. Dette spesielt siden mange nordlendinger heier på sitt eget lag Bodø/Glimt i fotball.Sørlending
Sørlendinger er en minoritet som bor i Norge, de fleste på Sørlandet. De er kjent for å bruke lang tid på å gjøre ting, og for å drikke øl og gå i kirken.

Historie 
Under 2. verdenskrig flyttet en gruppe med veldig late tyskere ned til Sørlandet for å bosette seg. Det er og tegn på at tyskerne prøver å ta over Sørlandet igjen, det er vist en stor økning på tyske turister i de siste årene. De har nå klart og annlegge en topphemmelig base i løveburet i Kristiansand Dyrepark.

Er DU en Sørlending? 
Her er et par symptomer på sørlendingismen:
Blir aldri ferdig med det du holder på med.
Gjør alt i morgen. («Mi ser på sagen i mårra»)
Kjører konstant i båt.
Klarer å forankre båten i ringene i Pollen i Ændal
Bytter ut alle k,t,p med g,d,og b.
Bor så nærme Dyreparken at du er der mindre enn en gang i året.
Ber på dine knær for å slippe å dra til Dyreparken igjen.
Går med genser med horisontale striper


Har du to eller flere av disse symptomene så er du en sørlending eller ungdom.

Advarsel for innflyttere 
Flytter du tilfeldigvis til Sørlandet, kan du bli forvirret over måten de hilser på: "Se de'" og "Javel!" er fullgode setninger for å hilse på hverandre, gjerne med hendene i lomma samtidig.


Det verste uttrykket de har når du virkelig har gjort dem fly forbannet er "...æh... æ kanke si at æ liår (liker) det!" også går de sin vei. Etter å ha studert de lokalt en stund, ser man faktisk at de HAR banneord. De bare kamuflerer de, og unngår da refs fra sitt lokalmiljø: FIT...ddlåren, SAAA...va, HERR...lig land, HEEL...goland!, FAAAN..tastisk etc. (Åh, kjære sørlending, vi ser du har lyst!)


De har en enorm tendens til å gå rundt grøten, og du føler konstant du må ha med deg en kodeknekker når du omgås dem. En helt normal konsis beskjed kan være: "Det æ vældi viktig at du gjør det... Men... Ja, jo, du ser... Æ syns.. Ja!"


Når du inviterer til kaffi eller fest kan du fort tabbe deg ut ved å kjøpe inn f.eks Diplom is til kaffien.. Det blir helt feil. Diplom is er jo ingen is, her er det Hennig-Olsen som backes opp... Sammen med CB, Nøgne Ø etc... De utviser en enorm patriotisme for sine lokalvarer.

3 kommentarer

lenamon

29.10.2011 kl.23:57

He he fantastisk, men savnet østlendingen her du. Kom igjen....! :) :P

Fru Tangen-Sleipnes

29.10.2011 kl.23:59

lenamon: Hehe, orket ikke mer :P Skal se om jeg får fikset østlendingen i morgen ;) Nå må jeg sove litt tenker eg :)
Mye å lese seg igjennom. Men jeg fikk med deg grøvste. Måtte le mye :)

Skriv en ny kommentar

Fru Tangen-Sleipnes

Fru Tangen-Sleipnes

26, Bergen

Sykepleierstudent fra Bergen som er bosatt i Horten med mann og to barn.

bloglovin bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits