Poteter

For meg er en potet en potet! Det er det tydeligvis ikke for andre. Nr jeg str i butikken pg skal kjpe poteter ser jeg minst 4 forskjellige sorter og hvilken jeg velger er helt tilfeldig, bortsett fra til salat om sommeren, da M jeg ha nypotet. S jeg tenkte jeg skulle finne ut litt om disse her potetene som ikke er srlig gode, men som jeg spiser likevel!

Lailaer en type potet som har et lavt innhold av trrstoff. Den egner seg ikke til baking i det hele tatt men den fungerer bra i supper, gryteretter og til koking og er en halvtidlig potet.

Beateer en norsk potetsort som ble godkjent i 1967. Poteten regnes som halvsen og konsumeres oftest om hsten og vinteren og er den strste sorten.

Mandelpotet er en potetsort som har vrt kjent siden 1800-tallet. Den har ftt navnet p grunn av sin mandelfasong. Potetens kjttfarge er gul. Ved br temperaturendringer etter opptaking, kan sortens kjtt bli blfarget fordi stivelse brytes ned til fargestoff. Er en av de mest foretrukne kvalitetspoteter p landsbasis, og srlig i nord-omrdene og fjellbygdene. Utmerket kokekvalitet og smak.

Bl kongoer en tradisjonell potetsort. Det antas at den opprinnelig ble importert fra Sydamerika til Storbritannia ved begynnelsen av forrige rhundre. Sorten ble dyrket i Skandinavia fra 1930-rene. Potetkjttet har en bl farge etter koking, fargestoffet er Anthocyanin, som er det samme som finnes i blbr.

Asterixer en avlang, kokefast potetsort med rdt skall og lysegult kjtt. Den er lett koke og skrelle og har mange bruksomrder. Den egner seg til det meste: fra pommes frites, via rsteking, til salater og gryteretter. Den kan kokes med eller uten skall, og er fin til ovnssteking og gratinering. Den egner seg derimot ikke srlig godt til stappe.

Pimpernell har et sregent rdt skall, med gult kjtt. Med sin kraftige potetsmak og gode kokeegenskaper er den en god allround-potet. Det er en melen potet og br kokes med skallet p. Pimpernell er super til potetmos og gratinering og kan ogs brukes hvis du skal bake lefser og lomper.

Bl kongo er min personlige favoritt. Jeg fikk en pose med denne typen potet av en bonde p Voss da vi hadde feltarbeid med fokus p nisjemat. Da jeg kom hjem laget jeg potetmos, og den ble skikkelig kul og bl! Dessverre er ikke dette en potet satse p og denne bonden vurderte slutte produsere dem, da det helst var restauranter som kjpte dem for pynte koldtbord med.

Her fant jeg vel egentlig ut at en potet ikke er en potet og det kan jo forklare ekle potetstapper og ihjelkokte poter! Da hper jeg noen ble like kloke som meg!!



2 kommentarer

passion4lifeandtravel

25.11.2011 kl.23:56

S herlig og opplysende innlegg om poteter...selv s pleier jeg ofte bare ta en pose uten tenke p hvilke poteter .-)

Du spurte meg om hva jeg jobber med inni fjellet...har nettopp skrevet et blogginnlegg om litt av det :-)

Fru Tangen-Sleipnes

26.11.2011 kl.23:43

passion4lifeandtravel: da er vi hvertfall to stykker med litt mer potetpeiling!! :)

Skriv en ny kommentar

Fru Tangen-Sleipnes

Fru Tangen-Sleipnes

26, Bergen

Sykepleierstudent fra Bergen som er bosatt i Horten med mann og to barn.

bloglovin bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits